Składniki:
- 150 g makaronu rurki
- 3 łyżeczki oliwy
- 100 g gotowanej szynki
- 150 g sera mozzarella
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 owoc awokado
- 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- natka pietruszki
- sól
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
W między czasie szynkę pokroić w paski a mozzarelle i pomidory w cienkie plasterki.
Następnie awokado przekroić na pół i łyżką do melona wykroić kulki, które skropić sokiem z cytryny.
Oliwę wymieszać razem z posiekanym czosnkiem, resztą soku z cytryny oraz solą i pieprzem.
Gotowy makaron odcedzić, wymieszać z sosem, pomidorami, mozzarellą, oraz szynką i odstawić na 10 min.
Przed podaniem udekorować jeszcze natką pietruszki i kulkami awokado.