Składniki: 2 niewielkie selery korzeniowe 2-3 kwaśne jabłka pęczek zielonej pietruszki ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu sok z 2 cytryn Sposób przyrządzenia: Selery i jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do szklanej misy i skropić sokiem z cytryny. Orzechy i pietruszkę posiekać.…
Tag: orzechy
Dipy
Czosnkowy orzechowy dip
by Alicja Bernaś • • 0 Comments
Składniki: 6 kromek białego chleba 6-7 ząbków czosnku ½ szklanki oliwy ocet sól 1 paczuszka orzechów włoskich ok.10 dkg Sposób przyrządzenia: Chleb obieramy ze skórki i moczymy w wodzie, odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę. Orzechy drobno siekamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i sól do smaku. Wszystko dokładnie miksujemy na końcu doprawiamy octem po…
Chłodniki
Chłodnik o smaku jogurtowym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego 1 litr zimnej wody najlepiej /niegazowana/ 2 ząbki czosnku 1 długi zielony ogórek 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżka orzechów włoskich pęczek koperku 1 łyżka posiekanej mięty sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zielony ogórek kroimy w bardzo drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, orzechy grubo mielimy. Do dużej szklanej…
Przekąski
Naleśniki z bananami i bakaliami
by Artur Wodzyński • • 0 Comments
Schab
Rolada ze schabu z pieczarkami i orzechami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu 20 dkg wędzonego boczku 1 duża cebula 12 średnich pieczarek 3 łyżki siekanych orzechów nerkowca 2-3 łyżki ziaren pieprzu, czerwony i zielony 3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 4 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Schab przeciąć wzdłuż tak aby powstał prostokąt, rozbić tłuczkiem ,posolić. Pieczarki, cebulę i boczek posiekać. Na patelni…