Składniki: 2 paczki herbatników 12 dag. masła 10 dag. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ¼ l. mocnego naparu z kawy orzechy włoskie Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem po czym dodać żółtko i nadal ucierać. W trakcie dodawać kawę w proszku. Następnie herbatniki moczyć w naparze z kawy i układać je w…
Tag: orzechy
Ciastka
Trufle z masą z wiórek kokosowych
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg czekolady 20 dkg posiekanych orzechów laskowych 5 łyżek masła 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki rumu 8 łyżek posiekanych orzechów włoskich 30 dkg wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: czekoladę roztopić w wodnej kąpieli. Utrzeć z masłem i śmietaną kremówką. na koniec dodać alkohol oraz posiekane orzechy laskowe i włoskie. Masę wymieszać i wstawić…
Ciasta
Przekładaniec waflowy
by Urszula Kulak • • 0 Comments
Składniki: paczka suchych wafli żółtko 200 g masła 2 opakowania cukru waniliowego 3 łyżki kakao 5 dag łuskanych orzechów włoskich wiórki migdałowe Sposób wykonania: Żółtko utrzeć razem z masłem, cukrem i kakao. Na sam koniec wrzucić jeszcze orzechy. Następnie masę posmarować na waflach i układać na przemian. Wierzch również posmarować masą i posypać wiórkami migdałowymi.
Ciasta
Rolada orzechowa z bitą śmietaną
by Natlia Karolewska • • 0 Comments
Ciasto: 4 jajka 7 dag mielonych orzechów włoskich 7 dag cukru 25 dag bitej śmietany 1 łyżka tłuszczu Sposób wykonania: Żółtka utrzeć na pulchną masę z dodatkiem cukru po czym dodać orzechy i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną piane, delikatnie połączyć. Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do…
Sałatki
Sałatka z wodorostów
by Aga Świętek • • 0 Comments
Składniki: 1,25 kg bok choy 1 l oleju arachidowego 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 5 dag lekko uprażonych orzeszków piniowych Sposób wykonania: Kapustę opłukać po czym pokroić ja w paseczki, które rozłożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na około 15 minut Po tym czasie wyjąć liście z piekarnika i…