Składniki: 1 opakowanie makaronu kolanka 1 opakowanie orzechów nerkowca 2 łyżki orzechów włoskich szklanka mleka 3 łyżki płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Orzechy kroimy w drobne kawałeczki. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy płynny miód i rozdrobnione kawałeczki orzechów. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy powstanie gęsty sos łączymy z makaronem ugotowanym al dente. Podajemy na gorąco ,ale…
Tag: orzechy
Ciastka
Ponczowe cynamonki
by Krystyna Fatyga • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto kostka masła ½ szkl. cukru 2 łyżki kakao 200 g migdałów, orzechów, pestek słonecznika, płatków czekoladowych, pestek dyni Syrop: ½ szkl. cukru 2 łyzki miodu ¼ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić po czym, przekroić na dwie równe części ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i…
Przekąski
Karmelizowane orzechy po pekińsku
by Kinga Bania • • 0 Comments
Składniki: 30 dag orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 450 ml oleju arachidowego 3 łyżki ziaren sezamu Sposób wykonania: Orzechy zalać wodą i gotować około 5 minut po czym je odcedzić, osuszyć i rozsypać na blasze. Jeszcze ciepły obtoczyć w cukrze i odstawić na całą noc. Następnego dnia smażyć orzechy na rozgrzanym oleju około 2…
Kasze i Kuskus
Tort z kaszy manny
by Julia Radoń • • 0 Comments
Ciasto: 1 szkl. mąki 1 szkl. kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki margaryny 1 szkl. cukru jajko 1 szkl. zsiadłego mleka cukier waniliowy masło bułka tarta Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru ½ kostki masła 3 łyżeczki kawy 30 g orzechów Sposób wykonania: Jajko, cukier oraz stopioną i zimną margarynę zmiksować.…
Desery
Pijane bakalie
by Zuzanna Siemiątkowska • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki płatków migdałów 1 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki rodzynek sułtańskich 2 szklanki pokrojonych daktyli 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka zmielonych Gożdzików Sposób przyrządzenia: W szklanym wysokim naczyniu zalewamy rodzynki czerwonym winem. Odstawiamy na noc. Na patelni prażymy orzechy i migdały, tak żeby się nie przepaliły. Odstawiamy do wystygnięcia,…