Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: orzechy

Makaron z miksem orzechowym

Składniki: 1 opakowanie makaronu kolanka 1 opakowanie orzechów nerkowca 2 łyżki orzechów włoskich szklanka mleka 3 łyżki płynnego miodu Sposób przyrządzenia: Orzechy kroimy w drobne kawałeczki. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy płynny miód i rozdrobnione kawałeczki orzechów. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy powstanie gęsty sos łączymy z makaronem ugotowanym al dente. Podajemy na gorąco ,ale…

Ponczowe cynamonki

Składniki: mrożone ciasto kostka masła ½ szkl. cukru 2 łyżki kakao 200 g migdałów, orzechów, pestek słonecznika, płatków czekoladowych, pestek dyni Syrop: ½ szkl. cukru 2 łyzki miodu ¼ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić po czym, przekroić na dwie równe części  ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i…

Tort z kaszy manny

Ciasto: 1 szkl. mąki 1 szkl. kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki margaryny 1 szkl. cukru jajko 1 szkl. zsiadłego mleka cukier waniliowy masło bułka tarta Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru ½ kostki masła 3 łyżeczki kawy 30 g orzechów Sposób wykonania: Jajko, cukier oraz stopioną i zimną margarynę zmiksować.…

Pijane bakalie

Składniki: 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki płatków migdałów 1 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki rodzynek sułtańskich 2 szklanki pokrojonych daktyli 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka zmielonych Gożdzików Sposób przyrządzenia: W szklanym wysokim naczyniu zalewamy rodzynki czerwonym winem. Odstawiamy na noc.  Na patelni prażymy orzechy i migdały, tak żeby się nie przepaliły. Odstawiamy do wystygnięcia,…