Składniki: 300 g biszkoptów 2 budynie waniliowe słoik dżemu malinowego 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych 150 g świeżych owoców Sposób wykonania: Biszkopty ułożyć na dnie formy wyłożonej folią aluminiową. Posmarować je dżemem i rozsmarować budyń według opisu na opakowaniu. Całość posypać orzechami i wstawi ć do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami.
Tag: orzechy
Mazurek
Mazurek ze śliwkami
by Lucyna Jesionowska • • 0 Comments
Składniki: kruche ciasto masło 250 g suszonych śliwek 1 szkl. cukru kawałek laski wanilii sok z cytryny 50 g posiekanych orzechów Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować i wykroić dwa placki 30 na 40 cm, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i upiec w rozgrzanym piekarniku. W miedzy czasie śliwki namoczone w wodzie pokroić w paseczki. Cukier rozpuścić…
Wieprzowina
Mięsne kulki w orzechowej panierce
by Jolanta Pol • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg mielonego mięsa wieprzowego 2 jajka 20 dkg orzeszków ziemnych 2 łyżeczki imbiru w proszku pieprz, sól olej Sposób przyrządzenia: Do mięsa dodajemy jajka, połowę posiekanych orzechów, imbir, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formujemy małe kulki, obtaczamy w pozostałych posiekanych orzechach i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Podajemy…
Sałatki
Sałatka z marchewki i mandarynki
by Teresa Blacha • • 0 Comments
Składniki: 5 marchewek szklanka orzechów nerkowca ½ szklanki orzechów włoskich Sos: ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki sól Sposób przyrządzenia: Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Orzechy zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić posiekać. Jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek poobierać przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, doprawić do smaku…