Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek ze śliwkami

Składniki:

  • kruche ciasto
  • masło
  • 250 g suszonych śliwek
  • 1 szkl. cukru
  • kawałek laski wanilii
  • sok z cytryny
  • 50 g posiekanych orzechów

    Sposób wykonania:

    1. Ciasto rozwałkować i wykroić dwa placki 30 na 40 cm, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i upiec w rozgrzanym piekarniku.
      W miedzy czasie śliwki namoczone w wodzie pokroić w paseczki.
      Cukier rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, gotować aż powstanie syrop, wówczas dodać śliwki i trzymać na ogniu aż całość zgęstnieje.
      Wówczas zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i przez chwilę ucierać, wrzucić jeszcze orzechy i całość wylać na podpieczone ciasto.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *