Składniki:
- 50 dkg zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
- 3 pomidory
- 1/3 szklanki wyprażonych, posiekanych orzechów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 strączek papryczki chili
- szczypta ziół
- sól, pieprz
Składniki: 100 g cukru 0,4 l śmietany 0,4 l lodów waniliowych 4 łyżki lodowatej przecedzonej kawy orzechy włoskie 0,2 l wody sodowej 0,2 l wody Sposób wykonania: Do cukru dodać odrobinę wody i cały czas mieszać aby się skarmelizował wówczas wlać pozostałą cześć wody i doprowadzić do zagotowania, odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać lody, śmietanę,…
Składniki: 1 ogórek 750 ml zsiadłego mleka 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3orzechy włoskie sól pieprz Sposób wykonania: Obrany ogórek zetrzeć na tarce, dodać do zsiadłego mleka. Następnie orzechy posiekać i dodać do mleka razem z posiekaną pietruszką. Całość dokładnie wymieszać Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Składniki: 200 g herbatników polewie czekoladowej kilka łyżek stopionego masła 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru trzcinowego masło 500 g białego sera 300 g płatków migdałowych 4 jajka 5 łyżek cukru 800 g jabłek 3 łyżki masła sok z cytryny 2/3 szjkl. cukru trzcinowego ½ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Herbatniki pokruszyć po czym…