Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z porzeczkami

 

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • ½ kostki masła
  • masło do formy
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 500 g porzeczek
  • 50 g cukru
  • 3 białka

 

Sposób wykonania:

  1. Herbatniki pokruszyć po czym wymieszać z roztopionym masłem po czym ugnieść na dnie formy wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.
    W miedzy czasie białka ubić po czym dodać cukier i nadal ubijać aby była sztywna, wówczas dodać porzeczki, wymieszać i rozsmarować na podpieczonym i ostygniętym cieście.
    Zalać pianą ubitą z białek i cukru i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *