Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka na orzechowym cieście

Składniki:

  • 200 g kruchych ciasteczek
  • ½ szkl. cukru
  • ¾ szkl. orzechów laskowych
  • 150 g masła
  • masło
  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 5 suszonych moreli
  • 5 suszonych daktyli
  • 4 łyżki cukru
  • 50  słodkich migdałów
  • 200 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

Sposób wykonania:

  1. Obrane jabłka zetrzeć na tarce po czym dodać do nich pokrojone daktyle, morele, posiekane migdały oraz skórkę pomarańczową.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem.
    Orzechy rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika, gdy się uprażą wyjąć i zemleć w maszynce i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami oraz roztopionym tłuszczem.
    Doprawić do smaku cukrem i ułożyć na dnie formy wysmarowanej masłem dobrze ugniatając.
    Rozsmarować na cieście jabłka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *