Składniki:
- 200 g kruchych ciasteczek
- ½ szkl. cukru
- ¾ szkl. orzechów laskowych
- 150 g masła
- masło
- 800 g jabłek
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 5 suszonych moreli
- 5 suszonych daktyli
- 4 łyżki cukru
- 50 słodkich migdałów
- 200 g cukru pudru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
Sposób wykonania:
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce po czym dodać do nich pokrojone daktyle, morele, posiekane migdały oraz skórkę pomarańczową.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem.
Orzechy rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika, gdy się uprażą wyjąć i zemleć w maszynce i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami oraz roztopionym tłuszczem.
Doprawić do smaku cukrem i ułożyć na dnie formy wysmarowanej masłem dobrze ugniatając.
Rozsmarować na cieście jabłka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.