Składniki:
- 200 g herbatników polewie czekoladowej
- kilka łyżek stopionego masła
- 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- masło
- 500 g białego sera
- 300 g płatków migdałowych
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 800 g jabłek
- 3 łyżki masła
- sok z cytryny
- 2/3 szjkl. cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
- Herbatniki pokruszyć po czym wymieszać z roztopionym masłem, cukrem oraz orzechami.
Ugnieść na dnie formy wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut.
W między czasie ser, jajka, cukier i płatki zmiksować po czym rozsmarować na podpieczonym cieście.
Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Natomiast obrane jabłka pokroić na kawałki, które obsmażyć na rozgrzanym maśle po czym skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
Po upieczeniu rozłożyć na cieście.