Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 50 g orzechów włoskich
- 500 g tłustego białego sera
- 150 g orzechów włoskich
- skórka starta z pomarańczy
- łyżeczka żelatyny
- ½ szkl. śmietanki kremówki
- pomarańcza
- 1 szkl. cukru pudru
- kieliszek likieru pomarańczowego
- cukier waniliowy
- 500 g truskawek
Sposób wykonania:
- Herbatniki pokruszyć po czym wymieszać je z roztopionym masłem oraz ¼ posiekanych uprażonych orzechów.
Ugnieść na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Wołków ułożyć truskawki przekrojone na połówki.
Resztę orzechów utrzeć z serem, cukrem i cukrem waniliowym, likierem i skórką starą z pomarańczy wówczas dodać ubitą na sztywną śmietaną wymieszaną z żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wody, delikatnie połączyć.
Rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki.