Składniki dla 4 osób; 1 mały seler 4 pomarańcze 100g orzechów włoskich 4 łyżki śmietany z soi 4 łyżki białego wina sól, pieprz cytryna Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę z sokiem z cytryny. Umyty seler pokroić w kostkę, wrzucić do wody i przez minutę gotować. Obrane pomarańcze pokroić na kawałki, orzechy posiekać i połączyć z selerem.…
Tag: orzechy włoskie
Schab
Pieczony schab z migdałową skórką
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 3 łyżki pokruszonego chleba tostowego • 1 łyżka posiekanej trybuli • 2 żółtka • 10 dag posiekanych migdałów • 1,2 kg schabu (bez kości) • 2 łyżki oleju • 1 cebula • 2 kopry włoskie • 1 papaja • 100 ml wytrawnego białego wina • 200 ml bulionu warzywnego • 300 ml śmietany…
Ciastka
Kwadraciki
by Daga • • 0 Comments
Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 2 duże kwaskowe jabłka • cukier do smaku • 1 jajko • orzechy włoskie • cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, włożyć do rondla, podlać małą ilością wody, udusić z cukrem na mus, ostudzić, wymieszać z rozdrobnionymi orzechami. Rozmrożone na dole lodówki ciasto pokroić…
Desery
Orzechy w karmelu
by trunksql • • 0 Comments
Składniki: • 15 łyżek cukru • 200g orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Podprażyć cukier na patelni, po chwili dodać niewielką ilość wody, mieszać, by cukier się rozpuścił. Podgrzewać na małym ogniu, aż zrobi się karmel. Wrzucić orzechy i mieszać tak, by karmel obkleił każdy kawałek orzecha. Wykładać na talerz polany oliwą. Przepis został nadesłany na Drugą…
Surówki
Surówka z fenkułu i pomarańczy
by lidl • • 0 Comments
Składniki: • 1 fenkuł (40 dag) • 1 pomarańcza (20 dag) • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich • sos: 1 słoik majonezu (20 dag) • sok z 1 pomarańczy • 1 łyżka miodu • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Fenkuł umyć, osączyć i drobno pokroić. Pomarańcze umyć, osuszyć, obrać, podzielić na cząstki, a cząstki przekroić…