Składniki:
• 3 łyżki pokruszonego chleba tostowego
• 1 łyżka posiekanej trybuli
• 2 żółtka
• 10 dag posiekanych migdałów
• 1,2 kg schabu (bez kości)
• 2 łyżki oleju
• 1 cebula
• 2 kopry włoskie
• 1 papaja
• 100 ml wytrawnego białego wina
• 200 ml bulionu warzywnego
• 300 ml śmietany
• 50 g masła
• sok z cytryny
• cukier
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chleb wymieszać z trybulą, żółtkami i migdałami.
Piekarnik rozgrzać do 175ºC.
Mięsa opłukać, osuszyć i doprawić. Obsznurować.
Obsmażyć na oleju, potem dusić w piekarniku około 60 minut.
Schab posmarować masą migdałową i piec jeszcze 30 minut.
Cebulę obrać i posiekać.
Kopry oczyścić, przekroić na pół i pokroić w plastry.
Papaje obrać, usunąć pestki, pokroić w cząstki.
Wino zagotować z bulionem i cebulą, zredukować.
Do sosu dodać lekko ubitą śmietanę, następnie 30 g masła, doprawić, dodać 2 łyżeczki soku z cytryny, wlać do sosjerki.
Papaję i koper dusić na 20 g masła około 5 minut, doprawić, wyłożyć na półmisek razem z pieczenią.