Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: orzechy włoskie

Leśne grzyby duszone z orzechami

Składniki: • 700 g leśnych grzybów • 2-3 cebule • 3-4 ząbki czosnku • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich • 2-3 łyżki oliwy • 2-3 łyżki soku z cytryny • łyżka posiekanej kolendry • łyżka posiekanej natki pietruszki • łyżka posiekanego koperku • sól • pieprz • szczypta szafranu • łyżka wrzątku • ½ szkl.…

Surówka z cykorii i śliwek

Składniki: 3 kolby cykorii 6-7 suszonych śliwek bez pestek ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej rzeżuchy Sos: 3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny ćwierć łyżeczki skórki z cytryny sól ćwierć łyżeczki cukru szczypta pieprz Sposób wykonania: Składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą i lekko schłodzić w lodówce. W między czasie…

Nalewka orzechowa Marzeny

Składniki: 8 sztuk orzechów włoskich ze skorupą 1/2 litra spirytusu Sposób przyrządzenia: Zielone orzechy włoskie ze skorupą przekroić na pół i przełożyć do słoika i zalać 1/2 litra spirytusu. Odstawić na 3-4 miesiące, aż nalewka ściemnieje. Doskonała na zatrucia pokarmowe. Stosować w proporcjach 1 łyżeczka nalewki orzechowej na pół szklanki letniej, przegotowanej wody. Przepis nadesłany…