Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: orzechy włoskie

Likier orzechowy Marzeny

Składniki:5 świeżych zielonych orzechów włoskich1/2 litra wódki200 g. cukru Sposób przyrządzenia:Drobno posiekane orzechy zalać wódką i pozostawić w zamkniętym naczyniu na 6 tygodni. Często wstrząsać. Potem przecedzić. Rozpuścić cukier w 1/2 litra wody ,zagotować , ostudzić i połączyć z wyciągiem z orzechów. Pozostawić na 2 tygodnie. Kieliszek łagodzi bóle żołądka i niestrawność.Przepis nadesłany na konkurs…

Sałatka z pieczonego kurczaka i suszonych śliwek

Składniki: 2 pieczone piersi z kurczaka 20 dkg suszonych śliwek bez pestek 10 dkg jąder orzechów włoskich ½ szklanki jogurtu ½ szklanki majonezu Sposób przyrządzenia: Wszystkie stałe składniki sałatki pokroić w równą kostkę, wymieszać, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać do sałatki, ponownie wymieszać.

Ryż z owocami i orzechami

Składniki: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody ½ szklanki orzeszków ziemnych 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyzka pestek dyni 10 dkg suszonych i kondensowanych owoców 1 łyżka masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ryż dokładnie opłukać na sicie. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę. Na patelni rozgrzać masło, dodać ryż, smażyć mieszając aż stanie…

Deser meksykański

Składniki:8 kromek białego chleba tostowego½ szklanki wypłukanych i osuszonych rodzynek1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek8 plastrów sera cheddar4 cukierki anyżowe1,5 szklanki brązowego cukru1 laska cynamonu1,5 szklanki wody Sposób przyrządzenia:Z chleba przygotować rumiane tosty, schłodzić, pokroić w kostkę o boku 5 cm. Kostki chleba rozdzielić na 2 części. W odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę…

Pizza emigranta

Sos
Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana