Składniki: 3 całe kurczaki 3 jabłka 3 gruszki 3 szalotki ½ główka czosnku 3 gałązki tymianek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl. białego wytrawnego wina ½ szkl. orzechów włoskich ¼ szkl. suszonych owoców 2 liście laurowe 1 szkl. cukru 2 szkl. bulionu Sposób wykonania: Każdego kurczaka podzielić na 4 części na 2 piersi,2 udka…
Tag: orzechy włoskie
Przekąski
Prosciutto z awokado w orzechowym sosie
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 15 dag cienko pokrojonej szynki prosciutto 1 awokado 2 łyżki uprażonych i pokruszonych orzechów laskowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 2 łyżki octu winnego czerwonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szkl. liści rukoli sól pieprz Sposób wykonania: Obrane awokado pozbawione pestki pokroić na plasterki, które oprószyć pieprzem.…
Owoce
Persymona z lodami w miodowym sosie
by Lidia • • 0 Comments
Składniki: 2 dojrzałe persymony 2 gałki lodów ½ szkl. miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich 1 szkl. bitej śmietany Sposób wykonania:Persymony przeciąć wzdłuż na pół po czym ułożyć je w miseczce, wkładając pomiędzy nimi gałkę lodów.Następnie miód rozpuścić w rondelku razem z sokiem z cytryny i orzechami, wówczas polać nimi…
Wołowina
Szaszłyki z polędwicy w marynacie
by Kika • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg polędwicy wołowego ½ szkl. orzechów włoskich 1 ząbek czosnku ¼ szkl. oliwy z oliwek ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina pieprz Sposób wykonania: Polędwice pokroić na cienkie plasterki, które nabić na patyczki szaszłykowe po czym ułożyć je na blasze do pieczenia tak aby żaden z nich nie leżał płasko. Następnie posiekane orzechy zmiksować…
Śliwki
Śliwki z serem i orzechami
by Matylda • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. suszonych śliwek ½ szkl. orzechów włoskich ¾ szkl. sera mascarpone ½ szkl. sera ricotta Sposób wykonania:Śliwki przeciąć na połówki.Następnie dwa rodzaje sera wymieszać ze sobą, dodając posiekane orzechy.Powstałym farszem nadziewać śliwki.Przed podaniem można posypać posiekanymi orzechami. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Matylda