Składników: 2 łyżki oliwy z oliwek 80 dag jagnięciny 1/2 główki czosnku 1/3 pęczka mięty ½ szkl. orzechów włoskich nieugotowane ciasto makaronowe pieprz Sposób wykonania: Jagnięcinę pokroić na kawałki a czosnek, mięte oraz orzechy posiekać. Następnie rynienkę do pieczenia posmarować oliwą i układać warstwami pokrojone składniki. Całość oprószyć pieprzem. Ciasto makaronowe rozwałkować aby było większe…
Tag: orzechy włoskie
Baranina
Jagnięcy udziec z orzechami
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 1 udziec jagnięcy 1 główka czosnku 1 szkl. pokruszonych orzechów włoskich 3 gałązki rozmarynu 3 gałązki mięty 1/3 szkl. oliwy z oliwek 1 szkl. czerwonego wina sól pieprz Sposób wykonania: Połowę główki czosnku posiekać po czym zmiksować o razem z orzechami, połową rozmarynu oraz mięty i połową oliwy z oliwek. Powstałą mieszanką natrzeć…
Włochy
Polenta z suszonymi owocami i rodzynkami
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. mąki kukurydzianek ½ szkl. brązowego cukru 1 łyżka cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 szkl. wody 1 szkl. pełnotłustego mleka 2 łyżki masła 1 szkl. tłustej śmietany ½ szkl. miodu ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich ½ szkl. rodzynek Sposób wykonania:Mleko z wodą oraz masłem doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas dodawać stopniowa…
Torty
Masa orzechowa do ciast
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Warzywa
Jarmuż z rodzynkami i orzechami włoskimi
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. posiekanych orzechów 3 pęczki jarmużu 2 szkl. octu balsamicznego 1szkl. rodzynek ¼ szkl. miodu ¼ szkl. oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczony jarmuż wymieszać razem z rodzynkami i orzechami, dodać jeszcze ocet po czym pod przykryciem doprowadzić do lekkiego zagotowania i trzymać na ogniu ok. 5-10 minut. Następnie polać całość…