Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Prosciutto z awokado w orzechowym sosie

Składniki:

  • 15 dag cienko pokrojonej szynki prosciutto
  • 1 awokado
  • 2 łyżki uprażonych i pokruszonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szkl. liści rukoli
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrane awokado pozbawione pestki pokroić na plasterki, które oprószyć pieprzem.
    Każdy plasterek owinąć plasterkiem szynki.
    Następnie olej wymieszać razem z octem, oliwą, orzechami oraz pietruszką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem liście rukoli rozłożyć na talerzu, na nim ruloniki a awokado i na każdym nałożyć sos.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *