Składniki:
- 15 dag cienko pokrojonej szynki prosciutto
- 1 awokado
- 2 łyżki uprażonych i pokruszonych orzechów laskowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki octu winnego czerwonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szkl. liści rukoli
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obrane awokado pozbawione pestki pokroić na plasterki, które oprószyć pieprzem.
Każdy plasterek owinąć plasterkiem szynki.
Następnie olej wymieszać razem z octem, oliwą, orzechami oraz pietruszką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem liście rukoli rozłożyć na talerzu, na nim ruloniki a awokado i na każdym nałożyć sos.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Marzena