Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z polędwicy w marynacie

Składniki:

  • 1,2 kg polędwicy wołowego
  • ½ szkl. orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek
  • ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Polędwice pokroić na cienkie plasterki, które nabić na patyczki szaszłykowe po czym ułożyć je na blasze do pieczenia tak aby żaden z nich nie leżał płasko.
    Następnie posiekane orzechy zmiksować razem z oliwą, winem, czosnkiem oraz pieprzem i polać powstałą marynatą szaszłyki.
    Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Po tym czasie wstawić szaszłyki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 10-15 minut.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez  Kika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *