Składniki:
- gotowy blat biszkoptowy
- 250 g masła
- 4 białka
- 1 szkl. cukru
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g orzeszków pistacjowych
Składniki: 3 duże wafle 2 pomarańcze cytryna 250 g cukru 100 g mielonych orzechów włoskich ½ kieliszka koniaku polewa marcepanowa 4 orzechy włoskie 50 g krokantu Sposób wykonania: Skórkę owocową posiekać po czym utrzeć razem z sokiem wyciśniętym z owoców, cukrem, alkoholem oraz orzechami. Powstałą masa posmarować dwa blaty i ułożyć jeden na drugim,…
Składniki: 1 szkl. posiekanych suszonych śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich sok i skórka starta z cytryny łyżka masła 2-3 białka 2 łyżki kaszy manny 2/3 szkl. syropu owocowego 2 łyżki płatków owsianych oliwa Sposób wykonania: Śliwki drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem, dodać jeszcze połowę orzechów oraz syrop owocowy. Całość wymieszać…
Składniki: 1 kg białych czereśni 1 kg cukru 1 cytryna 150 g orzechów włoskich 4/5 szkl. wody Sposób wykonania: Czereśnie wydrylować po czym do powstałych otworów włożyć kawałek orzecha włoskiego. Następnie cytrynę zalać wodą i gotować około 3 minut po czym dodawać porcjami cukier i gotować aż powstanie gesty syrop. Włożyć do niego czereśnie i…