Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z orzechami na biszkopcie

 

Składniki:

  • gotowy blat biszkoptowy
  • 250 g masła
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g orzeszków pistacjowych

 

 

Sposób wykonania:

  1. Cukier zalać 1/3 szkl. wody i gotować syrop aż stanie się ciągnący.
    Następnie ubić sztywna piane z białek po czym dodawać do niej nie przerywając ubijania syrop.
    Gdy masa ostygnie dodać orzechy.
    Masło natomiast ubić na pianę i dodawać do niego stopniowo pianę z białek.
    Powstałą masę rozsmarować na blacie biszkoptowym.
    Pistacje sparzyć wrzątkiem, oskrobać ze skorupki i udekorować nimi tort.
    Na koniec posmarować tort kremem i posypać orzechami.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *