Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort biszkoptowo-bezowy

 

Składniki:

  • 2 blaty biszkoptowe
  • 1 blat bezowy
  • ½ szkl. mleka
  • 80 g cukru pudru
  • tabliczka deserowej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek jogurtu śmietankowego
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek jogurtu śmietankowego
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ szkl. śmietanki kremowej
  • wiórki czekoladowe
  • kilka małych bezików
  • wiórki czekoladowe

 

Sposób wykonania:

  1. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę, cukier a pod koniec żelatynę.
    Następnie dodać rum oraz jogurt, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia często mieszając.
    W między czasie śmietankę ubić na sztywno i dodać ja do kremu, delikatnie połączyć.
    Połowa kremu posmarować blat biszkoptowy, przykryć blatem bezowym, który posmarować resztą kremu.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym, rozsmarować krem również na wierzchu i bokach tortu.
    Na sam koniec udekorować wiórkami czekoladowymi i bezikami.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *