Składniki: 4 główki czerwonej cykorii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cytryna sól pieprz Sposób wykonania: Cykorię przekroić na ćwiartki po czym skropić je oliwą i sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. Następnie kłaść cykorię na rozgrzanym grillu i piec około 2 minut z każdej strony. Podawać z cząsteczkami cytryny. Cykorię można upiec…
Tag: oliwa z oliwek
Listy
Młode ziemniaki z rozmarynem Damiana
by Damian Drozdowski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania; Ziemniaki pokroić w plastry, które zalać osoloną wodą i gotować około 7 minut. Po tym czasie je odcedzić i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniku. Następnie na silnie rozgrzanej oliwie wrzucić liście rozmarynu a potem ziemniaki. Smażyć…
Listy
Marynowane grzyby Darii
by Daria Banasiak • • 0 Comments
Składniki: 750 g pieczarek 3 marchewki 1 łyżka oliwy z oliwek ½ szkl pimento z puszki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki czosnku w proszku ¼ szkl octu jabłkowego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu Sposób wykonania: Pieczarki przekroić na połówki po czym ugotować w niewielkiej ilości wody. W między czasie w drugim rondelku…
Listy
Kotlety z indyka w miodzie
by Jan Murawski • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle Marynata: 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Miód wymieszać z oliwą z oliwek, dodać sok z cytryny oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie sznycle lekko rozgnieść ręką po czym…
Listy
Bakłażany w oliwie
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bakłażanów 2 łyżki ziół prowansalskich kilka ziaren pieprzu kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek Sposób wykonania: Bakłażany pokroić w paski, które oprószyć solą i odstawić na noc. Następnego dnia, posmarować je oliwa i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po tym czasie układać w słoikach przekładając je…