Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z ½ cytryny 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek przecisnąć przez praskę po czym dodać do niego oliwę i sok z cytryny. Całość dokładnie utrzeć, aby wszytskie składniki się połączyły. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tag: oliwa z oliwek
Listy
Puree z czerwonej papryki
by Renata Wasiak • • 0 Comments
Składniki: 4 papryki 1 łyżka przecieru pomidorowego skórka i sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania; Paprykę wstawić do piekarnika i piec do momentu, aż skórka stanie się czarna, wówczas szybko wyjąć paprykę z perkalika i włożyć do woreczka foliowego do ostygnięcia. Gdy papryka ostygnie obrać ją ze skórki…
Listy
Sos z chili Błażeja
by Błażej Szafrański • • 0 Comments
Listy
Pomidory w sosie własnym z ziołami
by Kornelia Pietras • • 0 Comments
Składniki:
- 5 pomidorów
- 12 dużych łodyg ziół: tymianek, oregano, rozmaryn, natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ziarna sezamu
- 1 łyżeczka soli
Listy
Czosnkowy brokuł
by Marta Żmuda • • 0 Comments
Składniki: ½ kg brokułu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyki posiekanego czosnku szczypta pokruszonych płatków suszonej papryki sól pieprz cząstki cytryny Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej wodzie przez kilka minut po czym zahartować go zimną wodą. Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, a gdy się zazłoci dodać płatki czerwonej…

