Składniki:
- 750 g pieczarek
- 3 marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szkl pimento z puszki
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ¼ szkl octu jabłkowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
Pieczarki przekroić na połówki po czym ugotować w niewielkiej ilości wody.
W między czasie w drugim rondelku ugotować obrane marchewki pokrojone w słupki.
Następnie ugotowaną marchewkę odcedzić i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwę, smażyć około 3 minut po czym dodać odsączone grzyby.
Trzymać na małym ogniu kolejne 3 minuty po czym dodać pokrojone w paski pimento, ocet, sproszkowany czosnek, oregano, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia a gdy ostygnie schłodzić w lodówce.