Składniki:
- główka zielonej sałaty
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 20 dag. sera feta
- 20 dag oliwek
- czerwony pieprz
- sól
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- natka pietruszki
Składniki: 3 pomidory 1 cebula ząbek czosnku ogórek sól 1/2 zielonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 litra przecieru pomidorowego ocet winny pieprz 4 łyżki grzanek czosnkowych kilka listków bazylii Sposób przyrządzenia: Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki. Papryki oczyścić i pokroić z ogórkiem w drobną kostkę. Wszystko wymieszać.…
Składniki: 6 kromek białego pieczywa tostowego 6 kromek ciemnego pieczywa razowego 1 duży ogórek masło posiekany koperek kolorowy mielony pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Ogórka obrać, pokroić w plastry, posolić i wymieszać. Tak przygotowanego ogórka umieścić na durszlaku aby obciekł z wydzielającego się soku. Pieczywo posmarować masłem. Na białym pieczywie układać plastry ogórka, obsypać obficie posiekanym…
Składniki: 40 dkg polędwicy wołowej podzielonej na befsztyki o grubości 2,5 cm ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drobniutko posiekanego czosnku 1 łyżeczka mielonego chili ¼ szklanki soku z cytryny 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego – alternatywnie 1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w cienkie pół plastry 4 szklanki podartej palcami mieszanki sałat świeża…
Składniki: 1 zielona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 ogórek pokrojony w plastry ½ szklanki rozdrobnionej dymki 1 mały, podzielony na różyczki kalafior ½ szklanki groszku konserwowego Dressing: ½ szklanki oliwy 1/3 szklanki soku cytrynowego 2 posiekane ząbki czosnku 1, 5 łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Kalafior…