Składniki:
- 3 pomidory
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- ogórek
- sól
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 litra przecieru pomidorowego
- ocet winny
- pieprz
- 4 łyżki grzanek czosnkowych
- kilka listków bazylii
Sposób przyrządzenia:
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki. Papryki oczyścić i pokroić z ogórkiem w drobną kostkę. Wszystko wymieszać. Przyprawić pieprzem, solą i octem winnym. Wstawić na noc do lodówki. Do warzyw dodać przecier pomidorowy i całość zmiksować i przyprawić. Podawać z listkami bazylii i grzankami czosnkowymi.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad