Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: narodzenie

Wigilijna zapiekanka z łososia i ziemniaków

Składniki: 50 dkg filetów z łososia 2 cebule 8 ugotowanych ziemniaków 3 łyżki masła 1 łyżeczka posiekanego koperku 3 jajka 2/3 szklanki mleka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, zeszklić na nim cebulę.  Ziemniaki pokroić w plastry. Umytego i osuszonego łososia pokroić w grubą kostkę lub poprzeczne…

Pieczony udziec barani

Składniki: 1 kg udźca jagnięcego oliwa 4 cebule 1 czerwona papryka rozmaryn, oregano do smaku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i paprykę obrać, pokroić w kostkę. Umyte i osuszone mięso umyć, osuszyć, natrzeć ziołami wymieszanymi z oliwą, solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, dodać…

Kruche rogaliki

Składniki: 3 szklanki maki 2 szklanki cukru pudru 4 jabłka kostka margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany cukier waniliowy otarta skórka z cytryny jajko do posmarowania gruby cukier do posypania Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kosteczkę, cukier puder, cukier waniliowy , śmietanę, skórkę…

Gruszki w winie

Składniki: 4 duże gruszki butelka czerwonego  wina ¾ szklanki cukru 3 łyżki miodu sok z ½ cytryny laska cynamonu laska wanilii pasek skórki pomarańczowej 1 goździk ziarno pieprzu Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać wino i sok z cytryny. Dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gruszki obrać pozostawiając ogonki, włożyć do garnka…