Składniki:
-
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 6 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 200 gram twarogu
- 2 łyżki rodzynek
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj mąkę z jajkami, mlekiem olejem, aż do uzyskania grubej konsystencji śmietany. Smaż na patelni cienkie naleśniki. Drobno posiekaj orzechy, dodaj płatki migdałów, skórkę pomarańczy i cytryny. Rozpuść czekoladę w niewielkim rondelku, dodaj do niej śmietanę i posiekane bakalie. Na każdy naleśnik nałóż czekoladową masę z bakaliami i złóż go tak, jak lubisz. Przed podaniem możesz oprószyć naleśniki cukrem.
Przepis został nadesłany na konkurs „Ekspresowy konkurs bakaliowy” przez Dominika Ołdziejewska
Składniki: 1 szkl. kwaśnej śmietany 2 jajka ¼ szkl. mąki 2 łyżeczki granulowanego cukru szczypta soli masło Sposób wykonania: Do śmietany wbić jajka i wsypać mąkę, cukier orz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie smażyć z ciasta naleśniki na rozgrzanym maśle. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza"…
Składniki: ½ szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko ½ szkl. mleka 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka stopionego masła masło ½ szkl. kawałeczków czekolady Sposób wykonania: Do mąki dodać proszek do pieczenia oraz sól a do mleka wbić jajka po czym mąka przesypać do mleka i całość dokładnie wymieszać. Następnie…