Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królewskie naleśniki

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 25 dag przesianej mąki pszennej
  • ½ szkl. białego wina
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • tłuszcz
  • cukier puder

 

Sposób wykonania:

  1. Żółtka zmiksować razem z winem, mąką, cukrem oraz mlekiem po czym odstawić na 15 min.
    W między czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i dodać do naleśnikowego ciasta, delikatnie połączyć.
    Następnie smażyć naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.
    Przed podaniem zawinąć w rulon i posypać cukrem pudrem.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Grzegorza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *