Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 3 dymki
- 10 dag kiełków sojowych
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kawałek imbiru (2 dag)
- 40 dag filetów z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 duża kapusta pekińska
- 5 dag masła
- 1/4 l bulionu
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka miodu
- 1 cebula
- 20 dag ryżu
Sposób przyrządzenia:
Paprykę kroimy w paseczki, dymkę w talarki. Imbir i czosnek siekamy, filety tniemy w kosteczkę. Na oleju obsmażamy mięso, dodajemy warzywa, kiełki, czosnek i imbir. Chwilę smażymy i doprawiamy 3 łyżkami sosu sojowego, solą i pieprzem. Studzimy.
12 zewnętrznych liści kapusty odkładamy, resztę siekamy. Całe liście gotujemy 2 minuty i przekładamy do zimnej wody. Składamy po dwa obgotowane liście, napełniamy farszem mięsno- paprykowym. Zawijamy jak gołąbki. Smażymy na połowie masła. Dodajemy resztę sosu sojowego, bulion, miód i keczup. Dusimy 10 minut. Gotujemy ryż. Na pozostałym maśle przysmażamy posiekaną cebulę i kapustę. Mieszamy z odcedzonym ryżem. Przekładamy na półmisek, na tym układamy gołąbki. Wywar z gołąbków podajemy jako sos. Smacznego!!!
Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez liidzia.