Składniki: 30 dkg wędzonego łososia w płatach 2 avocado sok z cytryny Sos: 3 łyżki soku z granatów 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Avocado przekroi9ć wzdłuż na połowę, usunąć pestki, pokroić cienkie plastry i natychmiast skropić sokiem z cytryny aby nie czerniały. Na płacie wędzonego łososia położyć…
Tag: na zakąskę
Zakąski
Pikantna zakąska gruzińska
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg małych pomidorów 5 ząbków czosnku 10 dkg orzechów nerkowca 10 dkg sera żółtego majonez natka pietruszki sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Orzechy nerkowca lekko przyrumienić na suchej patelni, drobno posiekać nożem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce. Orzechy, ser, posiekaną natkę pietruszki, czosnek,…
Zakąski
Ser kozi marynowany w oliwie
by Naomi • • 0 Comments
Składniki: ser kozi 5 ząbków czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Zioła wymieszać, rozetrzeć dłońmi. 1 szklankę oliwy podgrzać w rondlu, dodać obrane ząbki czosnku, chwilę smażyć i schłodzić. Ser pokroić w grubą kostkę, każdą obtoczyć w ziołach i ułożyć w sterylnym słoju,…
Zakąski
Łosoś w oliwie
by Naomi • • 0 Comments
Składniki: 1 kg łososia lub pstrąga 2 łyżki soli 2 łyżki białego pieprzu 1 łyżka cukru oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, wyfiletować odcinając skórę. Dokładnie usunąć ości. Każdą połowę łososia pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Układać warstwami w odpowiednio dużym naczyniu, każdą warstwę posypać solą, pieprzem i cukrem. Pozostawić…
Zakąski
Pasztet w cieście
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: Pasztet: 25 dkg łopatki wieprzowej 25 dkg wołowiny bez kości 25 dkg filetu drobiowego 25 dkg wątroby drobiowej 25 dkg podgardla wieprzowego 4 jajka 2 czerstwe bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku ½ średniego selera 1 łyżka masła sól, pieprz bułka tarta Ciasto: 30 dkg mąki pszennej 1 kostka masła 2 żółtka 1 jajko…