Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na zakąskę

Zakąska piknikowa

Składniki: 4 pomidory 25 dkg wędzonej ryby 1 łyżka oliwy 2 łyżki octu winnego ¼ łyżeczki mielonego pieprzu sól zielona sałata Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posolić. Oliwę wymieszać z octem i pieprzem, zrosić nią pomidory. Na każdej ćwiartce pomidora układać kawałek pozbawionej skóry i ości wędzonej ryby lub…

Zakąska grzybowa

Składniki: 20 pieczarek 4 ugotowane na twardo jajka 2 łyżki białego wina 2 łyżki tartego żółtego sera 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, posiekać drobno. Trzony odciąć, posiekać, przesmażyć na maśle. Dodać wino, ser, śmietanę, posiekane jajka i cebulkę, przyprawić i wymieszać. Tak przygotowanym…

Chłopska zagrycha

Składniki: 6 jajek 2 kromki ciemnego chleba 5 dkg masła 2 pomidory 5 grzybów leśnych lub pieczarek 10 dkg tartego żółtego sera 10 dkg dobrej cienkiej kiełbasy 10 dkg pieczonego mięsa z kurczaka 10 dkg gotowanej wołowiny tarta bułka natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Grzyby oczyścić,…

Oliwki z czosnkiem i tymiankiem

Składniki: 25 dkg oliwek czarnych bez pestek 25 dkg oliwek zielonych bez pestek 4 ząbki czosnku 4 łyżki świeżego tymianku lub 2 suszonego biały pieprz oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Oliwki umyć, osuszyć, jeśli są z pestkami wytrybować, polać oliwą, oprószyć pieprzem, wymieszać. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, tymianek drobno posiekać lub rozkruszyć. Posypać…