Składniki:
- 6 jajek
- 2 kromki ciemnego chleba
- 5 dkg masła
- 2 pomidory
- 5 grzybów leśnych lub pieczarek
- 10 dkg tartego żółtego sera
- 10 dkg dobrej cienkiej kiełbasy
- 10 dkg pieczonego mięsa z kurczaka
- 10 dkg gotowanej wołowiny
- tarta bułka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Odkroić skórki z chleba, miąższ pokroić w kostkę. Wędlinę i mięso pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać część masła, dodać pokrojony chleb, mieszając lekko zrumienić, wyłożyć do miseczki. Ponownie rozgrzać masło i przez kilka minut smażyć na nim grzyby, dodać plastry pomidora, dusić razem 5 minut, wyłożyć do miski z przyrumienionym chlebem. Wędlinę i mięso dodać do osmażonych składników, wybić jajka, przyprawić i delikatnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, wlać masę jajeczną z dodatkami, posypać serem. Zapiekać w piekarniku aż ser się rozpuści a masa jajeczna się zetnie. Gotową potrawę schłodzić, ,wełożyć na półmisek i pokroić wg uznania. Przed podaniem obsypać zieleniną.