Składniki:
-
- 6 filetów śledziowych
- łagodna musztarda
- 1 marchewka
- 1 ogórek kiszony
- 1 cebula
- 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- szczypta gorczycy i cukru
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w mleku, posmarować cienko musztardą. Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić w pół plastry, marchew w słupki, blanszować przez kilka minut we wrzątku. Ogórka pokroić podobnie jak marchew. Ułożyć marchew, cebulę i ogórka na filetach, zwinąć w rulonik(ja spinam wykałaczkami) Wycisnąć sok z cytryn wymieszać pół na pół z wodą, dodać pieprz, ziele, cukier i ziarna gorczycy. Zagotować wszystko i ostudzić. Śledzie ułożyć w słoju, zalać zalewą i wstawić na 2-3 dni do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.