Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z indyka pieczony

Składniki:

    • 1 pierś z indyka
    • 2 łyżki soli

    Pasta przyprawowa:

    • 1 łyżka  bulionu drobiowego
    • ½ łyżeczki papryki
    • 1 łyżka musztardy
    • 3 rozgniecione ząbki czosnku
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek


    Sposób przyrządzenia:
    Filet umyć, głęboko pozakłuwać widelcem. W 1 litrze wody rozpuścić 2 łyżki soli i zalać tą mieszanką mięso na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, obsączyć, wysuszyć. Wszystkie składniki pasty przyprawowej dokładnie wymieszać i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, po tym czasie folię rozchylić i dopiec filet przez 10 minut. Znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *