Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 2 łyżki soli
Pasta przyprawowa:
- 1 łyżka bulionu drobiowego
- ½ łyżeczki papryki
- 1 łyżka musztardy
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Filet umyć, głęboko pozakłuwać widelcem. W 1 litrze wody rozpuścić 2 łyżki soli i zalać tą mieszanką mięso na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, obsączyć, wysuszyć. Wszystkie składniki pasty przyprawowej dokładnie wymieszać i natrzeć nią mięso. Tak przygotowane mięso zawinąć w folię i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, po tym czasie folię rozchylić i dopiec filet przez 10 minut. Znakomicie smakuje na gorąco jak i na zimno.