Składniki: 1 kg kiełbasek frankfruterek lub kabanosów 1 kg cebuli 1 szklanka octu 1,5 szklanki wody 2 łyżki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 rozgniecionych ząbków czosnku Sposób przyrządzenia: Kiełbaski pokroić na kawałki wg upodobań, skórkę pozakłuwać widelcem. Przygotować marynatę. Wodę, ocet,…
Tag: na zakąskę
Zakąski
Gorąca zawijańce z łososia
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetu z łososia 12 plastrów bekonu 12 listków bazylii sok z cytryny sól, pieprz Sos: ½ szklanki śmietany ½ szklanki majonezu sok z cytryny 1 ugotowana, pokrojona w drobna kosteczkę marchewka Sposób przyrządzenia: Łososia pokroić na 12 plastrów, każdy skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Na plastrze bekonu położyć plaster…
Zakąski
Krewetki ze szparagami w galarecie winnej
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg krewetki gotowane mrożone 5 jajek ugotowanych na twardo 50 dkg główki zielonych szparagów 1 szklanka bulionu rybnego lub drobiowego 2 szklanki białego wina żelatyna Sposób przyrządzenia: Krewetki rozmrozić, przelać wrzątkiem na sicie, obsączyć. Jaka obrać, podzielić na ćwiartki. Szparagi ugotować lub jeśli użyjemy konserwowych wypłukać, obsączyć. Z bulionu, wina i żelatyny przygotować…
Zakąski
Kalmary faszerowane paluszkami krabowymi
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 4 odwłoki kalmarów paluszki krabowe 1 szklanka bulionu drobiowego żelatyna 2 łyżki majonezu Sposób przyrządzenia: Tuszki kalmarów dokładnie umyć, ewentualnie sprawić (patrz tutaj). W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać kalmary, gotować przez 5 minut, odstawić, pozostawić w wywarze aby się razem z nim schłodziły. Z bulionu i żelatyny przygotować roztwór wg instrukcji na…
Zakąski
Zakąska grecka
by daga • • 0 Comments
Składniki: 1 bakłażan oliwa ½ szklanki jąder orzechów włoskich 2 ząbki czosnku natka pietruszki majonez sól Sposób przyrządzenia: Bakłażana oczyścić, pokroić w plastry, posolić, odłożyć na sito aby wytwarzający się sok obciekł. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej krótko plastry bakłażana, schłodzić. Orzechy zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone orzechy ( część odłożyć do…