Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zakąska grecka

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • oliwa
  • ½ szklanki jąder orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • majonez
  • sól


Sposób przyrządzenia:
Bakłażana oczyścić, pokroić w plastry, posolić, odłożyć na sito aby wytwarzający się sok obciekł. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć na niej krótko plastry bakłażana, schłodzić. Orzechy zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone orzechy  ( część odłożyć do dekoracji) wymieszać z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz majonezem. Masą tom smarować plastry bakłażana, przykryć drugim plastrem, posmarować cienko majonezem i oprószyć mielonymi orzechami wymieszanymi z posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *