Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na zakąskę

Karpacio z tuńczyka

Składniki: 1 świeży stek z tuńczyka czarny pieprz Sos: 1 szklanka oleju arachidowego 30 g olej sezamowy 60 g sosu sojowego 1 łyżeczka drobniutko posiekanego czosnku ½ łyżeczki tartego imbiru Sposób przyrządzenia: Stek z tuńczyka obtoczyć grubo mielonym pieprzu. Żeliwną lub teflonową patelnie dobrze nagrzać i opiec na niej stek przez 2 minuty z każdej…

Śledź po skandynawsku

Składniki: 60 dkg filetów ze świerzych śledzi łyżka wody 6 łyżeczek soli 1 łyżka octu 2 czerwone cebule 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Filety rybne ułożyć na dnie rondla, wlać taką ilość wody aby były przykryte, dodać sól i wolno, bardzo wolno gotować przez 15 minut. Zabieg ten pozwala usunąć traniasty…

Pyszne śledzie w oleju

Składniki: 30 dag filetów z solonych śledzi „matiasów” olej rzepakowy 1 cebula 1 łyżka octu spirytusowego 10% 3 listki laurowe grubo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całych ziaren gorczycy) Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć przez 1-2 godziny w zimnej wodzie, osączyć, pokroić w 1,5 cm paski. Cebulę pokroić cieniusieńko w krążki lub piórka.…

Pasty do kanapek

Gdy znudzi nam się już codzienna wędlina i ser żółty do kanapek, proponuję pasty! Będą one miłą odmianą, szczególnie lubianą przez dzieci. Pasty nadają się także znakomicie do kanapeczek koktajlowych na małe przyjęcia i prywatki.