Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w winnej marynacie

 

Składniki:

    • 4 filety z solonego śledzia
    • 2 duże pokrojone w pół plastry cebule
  • Marynata:

    • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (lub białego)
    • 8 łyżek octu
    • 2/3 szklanki wody
    • 2 łyżki cukru
    • 6 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego

Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w kilkakrotnie zmienianej wodzie, obsączyć, pokroić w ukośne kawałki o długości około 2,5 cm. W słoju ułożyć śledzie w warstwach przełożonych pokrojoną cebulą. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią śledzie ułożone wraz z cebulą w słoju. Szczelnie zamknąć i odstawić na 24 godziny do lodówki. Podawać na półmisku udekorowane zieleniną.

1 comment for “Śledzie w winnej marynacie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *