Składniki:
-
- 4 filety z solonego śledzia
- 2 duże pokrojone w pół plastry cebule
-
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (lub białego)
- 8 łyżek octu
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 6 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w kilkakrotnie zmienianej wodzie, obsączyć, pokroić w ukośne kawałki o długości około 2,5 cm. W słoju ułożyć śledzie w warstwach przełożonych pokrojoną cebulą. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią śledzie ułożone wraz z cebulą w słoju. Szczelnie zamknąć i odstawić na 24 godziny do lodówki. Podawać na półmisku udekorowane zieleniną.
1 comment for “Śledzie w winnej marynacie”