Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w oliwie


Składniki:

    • 1 kg łososia lub pstrąga
    • 2 łyżki soli
    • 2 łyżki białego pieprzu
    • 1 łyżka cukru
    • oliwa z oliwek


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, osuszyć, wyfiletować odcinając skórę. Dokładnie usunąć ości.
    Każdą połowę łososia pokroić w plastry o grubości około 1 cm.

    Układać warstwami w odpowiednio dużym naczyniu, każdą warstwę posypać solą, pieprzem i cukrem.

    Pozostawić w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Zalać oliwą. Następnie zakryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin.

    Po upływie tego czasu łosoś nadaje się do spożycia.

    Podawać jako zimną przekąske z dodatkiem soku z cytryny. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *