Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na wigilię

Wigilijny karp panierowany w krakersach

Składniki: 1 kg karpia 1 szklanka krakersy jajka sól czosnkowa pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia umyć, osuszyć, sprawić i dokładnie wyfiletować, przyprawić solą czosnkową i pieprzem. Krakersy dokładnie rozgnieść i wymieszać z sezamem. Jajka wybić, rozmieszać. Poporcjowany filet z karpia moczyć w jajku i obtoczyć w przygotowanej panierce. Smażyć na złoty kolor w głębokim oleju, obsączyć…

Sałatka wigilijna z wędzoną rybą

Składniki: 20 dkg wędzonej ryby 1 ugotowana marchew 1 ugotowany burak czerwony 1 jabłko 1 cebula 2 szklanki majonezu zielenina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wędzoną rybę bardzo dokładnie wyfiletować i oczyścić, pokroić w paseczki. Marchewkę, buraka, jabłko i cebulę po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki układać kolejno w szklanej salaterce, każdą przyprawić i…

Wigilijna płoć z piekarnika

Składniki: 1 kg płoci lub innej drobnej ryby sok z 2 cytryn 1 szklanka oleju 4 posiekane ząbki czosnku szczypta oregano sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby umyć, sprawić, ponownie umyć i osuszyć. Ryby przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Tuszki ryby umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym, dodać olej, czosnek, sok z cytryny…

Kotlety z niespodzianką*

Składniki: 4 filety z piersi kurczaka czerwona papryka cebula 20 dag pieczarek 10 dag żółtego sera pół pęczka szczypiorku 3 łyżki płatków kukurydzianych 2łyżki mąki jajko 3 ugotowane ziemniaki 2 łyżki jogurtu naturalnego – sól i pieprz do smaku – olej do smazenia Sposób wykonania: Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą pierś naciąść…