Składniki:
- 25 dag mąki
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki krupczatki
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 5 dag zmielonych migdałów
- łyżka rumu
- zapach waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem na puch.Wciąż ucierając dodawać po 1 Zółtku,rum,migdały i zapach,dodać obie mąki.Zbiałek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicęok średnią(ok 23 cm)wysmarować masłem i na jej dnie równo rozprowadzić 2 łyżki ciasta.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 5 min.Gdy się ciasto zrumieni wyjąć z piekarnika.Na pierwszą warstwę sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i znów wstawić do piekarnika na 5 min.Czynność tę powtarzać,aż do zużycia ciasta.Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjąć z tortownicy i polukrować.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka
2 comments for “Sękacz z tortownicy*”