Składniki: 250 g ryżu 2 łyżki masła 700 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 ml śmietanki kremówki 50 g cukru pudru 100 g konfitur wiśniowych cynamon Sposób wykonania: Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego. W między czasie ryż przesmażyć na rozgrzanym maśle do momentu, aż stanie się szklisty, wówczas dodajemy szklankę mleka i gotujemy…
Tag: na obiad
Kalmary
Kalmary smażone w cieście
by Urszula Łukaszewicz • • 0 Comments
Ryż
Ryż z makiem, rodzynkami i miodem
by Iwona Roszak • • 0 Comments
Składniki: 250 g ryżu 2 łyżki masła 700 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g maku 100 ml miodu 4 łyżki rodzynek 2 łyżki migdałów Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut po czym go odcedzić i zemleć 2 razy. Następnie ryż przesmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie mleko zagotować…
Ryż
Ryż z groszkiem i serem
by Ewelina Kuźma • • 0 Comments
Składniki: 350 g ryżu 3 łyżki masła 200 g cebuli 100 g boczku 1 l bulionu 250 g zielonego groszku 60 g startego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę a cebulę posiekać i przesmażyć razem na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ryż. Całość wymieszać i smażyć aż ryż…
Indyk
Filet z indyka z wermutem
by Justyna Bielska • • 0 Comments
Składniki: 1,5 piersi z indyka 3 łyżki masła 4 plasterki wędzonego boczku 50 ml wermutu sól pieprz Sposób wykonania: Piersi oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozoranym maśle, wówczas przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Na patelnie po smażeniu wlać 5 łyżek wody, zagotować i polać mięso. Następnie obłożyć mięso plasterkami boczku i zalać…

