Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Rumowe jajeczka

Składniki: 1,5 szklanki różnych orzechów migdały słodkie sparzone i obrane ze skórki 1,5 szklanki pokruszonych drobno wafli i herbatników ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu mielonego – opcjonalnie 2 łyżki kakao 2 łyżki syropu kukurydzianego ¼ szklanki esencji rumowej rozcieńczonej wodą lub rumu Sposób przyrządzenia: Orzechy ułożyć na blasze do pieczenie…

Arbuz w likierze Amaretto

Składniki: 4 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kostkę (bez pestek) 1/3 szklanki likieru pomarańczowego lub o innym ulubionym smaku ½ szklanki śmietany 36% ½ szklanki rozdrobnionych migdałów 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Śmietanę mocno schłodzić, ubić „na sztywno” Arbuza podzielić na porcje, skropić obficie likierem (pozostawiając 2 łyżki), odstawić w chłodne miejsce. Ubitą śmietanę wymieszać…

Czekoladowo migdałowe wafle

Składniki: 1 opakowanie wafli andrutów słodkie migdały Masa czekoladowa: 1 opakowanie mleka w proszku 1 margaryna 2 torebki cukru waniliowego 2 szklanki cukru 1/2 szklanka wody 6 łyżek kakao  Sposób przyrządzenia:  Migdały zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić, obrać ze skórki, posiekać nożem. Przygotować masę czekoladową. Wszystkie składniki (z wyjątkiem mleka w proszku) wymieszać w rondlu,…

Nalewka brzoskwiniowo migdałowa

Składniki: 1 kg dojrzałych brzoskwiń 1 rozgnieciona pestka brzoskwini ½ szklanki cukru 2 szklanki wody 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 2 szklanki spirytusu 1 szklanka koniaku 10 słodkich migdałów Sposób przyrządzenia: Brzoskwinie obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na połówki. Wodę doprowadzić do…

Mój gofrowy swiat II

Gofry z curry Składniki: 24 dkg mąki 12,5 dkg oleju lub rozpuszczonej margaryny 4 jajka 350 ml maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki curry szczypta soli Sposób przyrządzenia: Zmiksować dobrze olej z jajkami, partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę, a pod koniec miksowania dodać sól i curry. Gofry z papryką…