Mleko migdałowe znano i używano już w średniowieczu. Mimo że ma lekko orzechowy smak, teksturą przypomina mleko zwierzęce i może go zastąpić we wszelkiego rodzaju potrawach.
Składniki:
- 2 szklanki migdałów
- 4 szklanki wody
- odrobina soli do smaku
Składniki:25 suszonych fig25 słodkich migdałów¼ szklanki miodu2 łyżki miękkiego naturalnego masła2 łyżki stołowe rozcieńczonego w wodzie ulubionego aromatu Sposób przyrządzenia:Jeśli posiadamy mikser kuchenny dużej mocy przygotowanie jest znacznie łatwiejsze, ale i bez niego można sobie poradzić. A więc rozdrobnione figi, jeśli robimy deser ręcznie bardzo drobno posiekane, miód, masło i aromat miksujemy lub wyrabiamy ręcznie…
Składniki:5 białek1 szklanka cukru3 łyżki posiekanych migdałów bez skórki½ szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukier puder3 łyżki rumusok z 1 cytrynyszczypta mielonego kardamonu2/3 szklanki konfitur z ulubionych owoców15 orzechów włoskich Sposób przyrządzenia:Białka mocno schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Dodać cukier, kardamon, migdały i mąkę ziemniaczaną, mieszać aż cukier się rozpuści. Na wyłożoną pergaminem do…
Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko łyżka zimnej wody sól, pieprz tłuszcz do posmarowania formy Filing: 50 dkg wiśni bez pestek 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka mąki ½ szklanki słodkich migdałów obranych ze skórki ½ łyżeczki cynamonu ¾ szklanki śmietany kremówki 3 duże żółtka 1 łyżeczka otartej skórki…
Składniki: 1 szklanka masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki wody 25 dkg wiórków czekoladowych 1,3 szklanki posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia: W rondlu rozpuścić masło, dodać cukier, syrop i wodę, podgrzewać cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie wymieszają, a mieszanka zacznie wrzeć przelewamy ją do wysmarowanej cienko masłem formy…