Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe znano i używano już w średniowieczu. Mimo że ma lekko orzechowy smak, teksturą przypomina mleko zwierzęce i może go zastąpić we wszelkiego rodzaju potrawach.

 

Składniki:

  • 2 szklanki migdałów
  • 4 szklanki wody
  • odrobina soli do smaku

Sposób przyrządzenia:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki. W szklanym, czystym naczyniu migdały zalać zimną wodą, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie migdały odcedzić, dokładnie przez kilka minut płukać w zimnej wodzie. Gdy woda z płukania przestanie być mętna migdały umieścić w mikserze, dodać 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody, sól, miksować przy dużych obrotach przez 90 sekund, przefiltrować zawartość. Przechowywać w lodówce w czystym, szczelnie zamykanym słoju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *