Składniki:
- 6 szklanek mleka
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 szklanka melasy (jaggery)
- ¼ szklanki orzechów nerkowca
- ¼ szklanki jasnych rodzynek
- 4 zmielone ziarna kardamonu
- 2 łyżeczki klarowanego masła
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu grubościennym wymieszać mleko z melasą, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając aż melasa rozpuści się w mleku i zacznie pono gęstnieć. W międzyczasie na patelni rozpuścić łyżeczkę klarowanego masła, dodać rodzynki i orzechy, smażyć powoli mieszając aż orzechy zaczną się rumienić. Zawartość patelni, kardamon, ryż i resztę masła dodać do gęstniejącego mleka, gotować razem 15 minut uważając aby nie przypalić. Znakomicie smakuje na zimno i na ciepło.