Składniki:
- 1 duże opakowanie makaronu
Sos orzechowy:
- 1 szklanka lekko wyprażonych orzeszków ziemnych
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz, chili do smaku
Warzywa i tofu:
- 12 niedużych różyczek brokułu
- 1 marchewka pocięta w słupki o długości 5 cm
- 1 pęczek drobno pokrojonej cebuli dymki
- 12 kostek tofu
- ½ szklanki ulubionych kiełków
- sól, sos, sojowy do smaku
- 1 łyżka oleju arachidowego
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w mikserze, zmiksować na jednorodną masę.
W dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim kostki tofu, obrumienione odłożyć na talerz. Na pozostałym w patelni oleju obsmażyć przez 3 minuty warzywa, dodać sos orzechowy, przyprawić solą i sosem sojowym, dodać tofu i kiełki, dusić mieszając 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, dodać po odcedzeniu na patelnię, wymieszać i podawać po kilku minutach podgrzewania. Przed podaniem udekorować zieleniną.