Składniki:
25 suszonych fig
25 słodkich migdałów
¼ szklanki miodu
2 łyżki miękkiego naturalnego masła
2 łyżki stołowe rozcieńczonego w wodzie ulubionego aromatu
Sposób przyrządzenia:
Jeśli posiadamy mikser kuchenny dużej mocy przygotowanie jest znacznie łatwiejsze, ale i bez niego można sobie poradzić. A więc rozdrobnione figi, jeśli robimy deser ręcznie bardzo drobno posiekane, miód, masło i aromat miksujemy lub wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Dzielimy ją na dwie równe części które wałkujemy na grubość około 2,5 cm nadając om kształt prostokąta, koła itp. W jeden z „placków” wbijamy migdały, nakrywamy drugim i używając przedmiotu o gładkiej, większej od „placków” średnicy dociskamy z wyczuciem lub pozostawiamy pod obciążeniem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin, a potem kroimy ostrym nożem i podajemy.